Sportska

Sportski studio von Trapp je nastao kao skučeno i tamno mjesto za provođenje rekreacijskih dana. Nakon uvođenja električne energije i  iskorištavanja puno,puno recikliranog materijala na zidove, podove i inventar ona je postajala sve „veća i osvjetljenija“.

Napokon se u lipnju 2010 godine širi na gornju etažu, uveden je i internet a na pod postavljen tatami. Ovim putem zahvaljujemo na donacijama prijateljima i to na spravi za benč, spravi na bicikli,  orbitrack-u, utezima, na staroj i novoj vreći, lat mašini …na parket osnovnoj školi Rivareli iz Novigrada i njenom domaru….. hvala svima.

Sportski studio danas posjećuju redovni i neredovni članovi, odrađuju se treninzi fizičke spreme, rekreacije i borilačkih sportova a sve to uz budno oko i savjete iskusnih sportaša.

Sportski studio ime je dobio po Georgu Ritteru von Trappu, najpoznatijem austrougarskom podmorničaru. Ovaj je vojni velikan Prvog svjetskog rata rođen 1880. godine u Zadru, a umro 1947. godine u Vermontu (SAD). Iako se obitelj Von Trapp nemali broj puta selila, posebice nakon pada austrougarskog Carstva, Georg je više od polovice svog života bio Puljanin. Slijedeći stope svoga oca Augusta Rittera von Trappa, kapetana u austrijskoj mornarici, Georg  odlazi 1894. godine na riječku Pomorsku akademiju, koju završava četiri godine kasnije. Svoje prvo odličje zaslužuje na oklopnom krstašu Maria Teresia u Kini, sudjelujući pri gušenju Bokserskog ustanka. Časnikom postaje 1902. godine, nakon čega polaže mnogobrojne ispite za zrakoplovnu, minsku, torpednu i ronilačku specijalizaciju. Georg je međutim oduševljen podmornicama i ta je strast obilježila njegov život; Von Trappu je suđeno da postane jedan od vodećih stručnjaka u problematici podmornica i torpeda.

Malo je poznato da je jedan od najpoznatijih svjetskih mjuzikala, “ Moje pjesme, moji snovi“, inspiriran životom obitelji ovog austrougarskog časnika.