Glazbeni inkubator

Realizacija projekta udruge „Glazbeni inkubator“ provodi se od 2008. godine i njegov je cilj obnova i prenamjena prostora utvrde kroz kreiranje dodatnog sadržaja za utvrdu i korisnike izvan nje.2008. g. Krenuli smo sa čišćenjem i obnovom jedne prostorije u utvrdi i uspješnom prenamjenom do danas  otvorili glazbeni studio sa opremom  koji je već snimio niz demo albuma i u kojem svira veći broj  bendova. Prednost je dana mladim glazbenicima koji nemaju svoj prostor i nisu imali nastupe pred publikom. Ujedno se vodimo idejom samodrživosti (i samominanciranjem) studija i volonterstva njenih korisnika.

Paralelno, od druge polovice  smo 2009.g. ostvarili partnerski odnos sa grupom mladih glazbenika koji su svojim volonterskim radom , uz članove posade Casoni vecchi odmah u prvoj godini uspjeli organizirati Nova Garda Fest teniz koncerata koji su oduševili brojnu  publiku, no posebno same izvođače.  Na prvom NGF su nastupili i većina ostvarili svoje prve scenske nastupe pred velikom publikom. Volonterskim radom uspješno smo organizirali koncerte i snimanja demo prvijenaca u studiu na utvrdi. Udruga donira sav rad, vrijeme, opremu i  voditelja/producenta u sklopu glazbenog inkubatora. Snimljenim materijalom ovim se mladim ljudima olakšava promocija i prestavljanje njihovog rada javnosti.

Kontinuiranim radom studija osiguravamo mladim ljudima kvalitetno osmišljeno provođenje slobodnog vremena a korisnici naših usluga pomažu nam u zabavnom programu doniranjem svojih nastupa. Opremu studija koristimo i da bi pomogli i oplemenili javne akcije i inicijative diljem grada koje nas traže pomoć i suradnju.

Postojanje studija, producenta i opreme veoma nam koristi i za kvalitetnije organiziranje vlastitih i/ili gostujućih programa na utvrdi koji svake godine variraju od kulturnih, zabavnih, kazališnih do edukativnih i humanitarnih.

Kod nas nastupaju, sviraju, uče i snimaju svoje uratke Oliver Kovach, Fancy Filters, Hombe, Goran Vujić i drugi, a Radio Aktiv koji već nastupa po cijeloj Hrvatskoj upravo je kod nas snimio svoje demo singlove kao dio našeg programa doniranja znanja i resursa mladim bendovima. Nerijetko snimamo i zvukove za predstave, glazbu za osobnu promociju i slično, pa je tako i jedna zanimljivost da dvojica glazbenika sa Korčule koji sviraju stare povijesne pjesme svoj već drugi album snimaju upravo kod nas.

Za budućnost ovog projekta i njegovih programa u slijedeće tri godine trebamo financijsku potporu da bi omogućili održivost glazbenog inkubatora.

Ovo je najaktivniji i najuspjesniji projekt udruge Casoni Vechi. Razlog tomu valja tražiti podjednako u  popularnosti i atraktivnosti muzike ali i entuzijazmu voditelja projekta.